75 makkelijke recepten voor elke dag

Ik geloof dat het ’t Instagramaccount van Delicious was waar ik ooit eens een foto voorbij zag komen van ‘Kip a la Normande’. Ik weet nog dat ik de caption las en dacht JA, dát lijkt me lekker. Kip a la Normande is een stoofschotel met grote stukken kip, mosterd, appeltjes en cider. Onwijs lekker en Tim en ik waren het erover eens dat dit een prima gerecht zou zijn om te eten in een Franse bistro. Eenmaal opgeschept op je bord ziet het er niet zo smaakvol meer uit als op de foto hier beneden, maar de smaak is er zeker. De kip heeft een boterzachte smaak door het stoven in de mosterdsaus en de zoete appeltjes passen er perfect bij. Serveer het gerecht met gebakken aardappeltjes of aardappelpuree en wat groenten, sperzieboontjes bijvoorbeeld, en je hebt een heerlijk maaltje te pakken.

Kip a la Normande

4 van 19 stemmen

Kip a la Normande

Porties4 personen
Moeilijkheidsgraad gemiddeld
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 1 uur 30 minuten
Totale tijd 1 uur 40 minuten
Waar te bewaren afgedekt in de koelkast
Hoelang te bewaren 2 dagen

Benodigdheden

  • ovenbestendige (hapjes)pan

Ingrediënten

  • 1 klont boter
  • 1,5 kg kippenbouten - 4 stuks
  • 125 g spekreepjes
  • 4 sjalotten - fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook - fijngehakt
  • 1 el bloem
  • 1 blokje kippenbouillon
  • 1 el dijonmosterd
  • 300 ml appelcider
  • 125 g crème fraîche
  • 1 appel - in partjes
  • peper en zout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180℃ hetelucht.
  • Smelt een klontje boter in de pan en braad hierin de kip rondom goudbruin.
  • Haal de kip uit de pan en doe de spekjes, sjalot en knoflook in de pan. Fruit het geheel goed aan tot de sjalot glazig wordt en je de knoflook goed ruikt.
  • Doe dan de bloem in de pan en bak deze 2 minuten mee.
  • Schep de mosterd in de pan en verkruimel het bouillonblokje erboven. Schenk de cider in de pan en roer de aanbaksels los. Breng de saus aan de kook.
  • Leg de kip weer terug in de pan en schuif de pan vervolgens 1 uur in de oven tot de kip helemaal gaar is.
  • Haal na een uur de pan uit de oven en schep de kip er even uit. Kook de saus op hoog vuur tot ong. de helft in zodat hij lekker dik wordt.
  • Bak ondertussen de appeltjes in een klontje boter in een andere pan zacht en goudbruin.
  • Roer de crème fraîche door de mosterdsaus en leg de kip terug in de pan. Verdeel de gebakken appeltjes over de kip in de pan en serveer het gerecht direct.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Kip a la Normande

27 reacties

      1. Ik heb het wel met appelcider gedaan. Smaakte ook prima. Las deze reactie pas na afloop

      2. Hoi zou dit ook in een CPE kunnen? Hoe lang is dan nodig op slow of pressure coop?

      3. Het kán altijd, maar ik vraag me wel af of je het met dit gerecht moet willen. Sowieso ontkom je er niet aan om de kip eerst goed aan te braden voor het kleurtje (en smaak!), de appeltjes zul je alsnog apart moeten bakken en uiteindelijk hoeft het maar een uurtje de oven in. Ik zie de toegevoegde waarde van de CPE hierbij niet.

  1. ‘Ik geloof dat het ’t Instagramaccount van Delicious was waar ik ooit eens een foto voorbij zag komen van ‘Kip a la Normande’. Ik weet nog dat ik de caption las en dacht JA, dát lijkt me lekker.’ Precies deze reactie had ik toen ik jouw foto van Kip a la Normande op Pinterest voorbij zag komen.
    Gezien de reacties hierboven moet ik het recept dan ook maar eens gaan maken :)!

  2. Hoi hoi, dit lijkt me heerlijk. Krijg volgend weekend eters dus dan ga ik dit maken. Welke appel kan ik ’t beste gebruiken? Gewoon elstar?

    1. Ik zou een iets zoeter appeltje kiezen denk ik, omdat het gerecht zelf best wel zurig is. Denk aan Gala of Fuji bijvoorbeeld.

  3. Ga dit morgen voor de 2e keer maken, dit keer proberen met kippedijen omdat wij niet zo van de botjes zijn
    Opperdoezer ronde erbij en smullen maar!

  4. Hi Sabine,
    Dit is wel een van mijn favorieten!! vooral met visite een heel fijn gerecht om te maken!
    Alleen, mijn creme fraiche schift aan het einde. Heb jij hiet misschien tips voor?
    Bedankt alvast!

    1. Nog later toevoegen is eigenlijk het enige dat echt werkt. Je zou eventueel ook kookroom kunnen gebruiken als alternatief, dat schift een stuk minder snel.

4 from 19 votes (19 ratings without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *