75 makkelijke recepten voor elke dag

Ik begin steeds enthousiaster te worden over vegetarisch eten. Vlees zal ik nooit helemaal afschaffen, maar gerechten zonder vlees sluipen er steeds vaker bij ons tussendoor. Falafel is denk ik wel een van mijn favoriete vega gerechten, ook al heb ik pas het drie keer gegeten. De derde keer besloot ik om er zelf mee aan de slag te gaan en met succes. Eigenlijk succes tussen aanhalingstekens want falafel maken zonder keukenmachine, dat kan ik je niet aanraden. Ik heb een blender en een staafmixer tot mijn beschikking, maar zoals je op de foto’s kan zijn zijn beide apparaten er niet in geslaagd om iedere kikkererwt volledig te pureren. Een iets meer chunky falafel van mij dus, maar ik zal je het recept + beschrijving geven voor het gebruik van een keukenmachine.

falafel

falafel

Wat heb je nodig? (12 stuks)

1. Laat de kikkererwten in ruim voldoende water minimaal een nacht wellen. Laat vervolgens de kikkererwten uitlekken wanneer je ermee aan de slag gaat.

2. Voeg het teentje knoflook aan de kikkererwten toe en pureer het geheel tot een pasta met behulp van een keukenmachine (!). Voeg vervolgens de rest van de kruiden toe en roer even goed door. Breng op smaak met peper en zout.

3. Vorm met je handen kleine burgertjes van het falafelmengsel. Het mengsel moet nat genoeg zijn om te blijven plakken maar niet té nat. Voeg een beetje water toe wanneer het mengsel te droog is, een klein beetje bloem of paneermeel wanneer je merkt dat het te nat is.

4. Verhit een beetje olie in een koekenpan en bak hierin de falafel rondom goudbruin en gaar. Je kunt de falafel ook frituren, hiervan wordt het wel iets minder gezond en de falafel zal donkerder van kleur zijn.

Serveer de falafel in pitabroodjes met frisse tzatziki of knoflooksaus of als gezonde avondsnack.

falafel

falafel

falafel feat

14 reacties

  1. Falafel is inderdaad zo lekker! Ik heb het één keer in een restaurant gegeten en één keer zelf gemaakt. Zeker één van de beste vega recepten! Ik ga deze ook snel eens proberen!

  2. Instant honger! Dit recept ga ik op slaan, want van tijd tot tijd ben ik zo klaar met vlees. Dan lijkt dit mij ideaal.

    1. Gedroogd is beter voor de textuur van de Falafel, zo zorg je ervoor dat ze niet zo snel uit elkaar vallen. Je kunt ze kopen in natuurwinkels en/of biologische supermarkten.

  3. Ik eet al jaren geen vlees meer, en falafel blijft een van mijn favoriete vleesvervangers. Meestal maak ik het zelf en de volgende keer ga ik dit recept eens proberen want op de foto’s ziet het er heerlijk uit :)

  4. Heerlijk. Tip: Ga ook eens naar maoz, daar hebben ze de heerlijkste falafel en je mag onbeperkt saus en groenten bijscheppen!

  5. Deze ga ik proberen! Mijn man is vegetariër en daardoor eet ik ook weinig vlees, maximaal 1 keer per week. Falafel is bij onze ook favoriet en we eten het erg vaak. Ik heb het nog nooit zelf gemaakt, dus dit recept ga ik volgende week proberen. Dan ben ik een paar dagen vrij en heb ik tijd genoeg om lekker in de keuken te fröbelen ;-)

  6. Ik maak nooit zelf falafel. Ik ging hem altijd eten, jeugd sentiment. Bij MAOZ in de Reguliersbreestraat. Als lunch met collega’s. Moest het altijd bekopnem met een besmuerde das vol saus. Maar lekker.

  7. Ik maak de erwten gewoon met de handmixer kleiner. Gaat beter dan met de blender of staafmixer. Die lopen steeds vol. Ik paneer ze en bak ze dan. Vallen ze niet zo gauw uit elkaar.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *